DOLAR 35,1981
EURO 36,7471
ALTIN 2968,734
BIST 9724,5
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum °C

Türkçeyi Güzel Kullanmamak Milli Günahtır

13.07.2011
715
A+
A-

 

 


Türkçe 200 milyon insan tarafından konuşulan dünyada en yaygın dildir. Bu dil 130 ülkede dünya dili olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.

9.Türkçe Olimpiyatları kapsamında Türkiye’ de bulunan yabancı ülke öğrencileri Erzurum’ da dahil olmak üzere Anadolu’nun değişik şehirlerinde gösterilere katıldılar, ziyaretlerde bulundular.

Yıllar önce Anadolu’ da birileri tek varlıkları olan küçük valizlerini alarak yola çıktılar. Ana babalarını, sevdiklerini, memleketlerini arkada bırakarak, bizim haritalarda dahi bulamadığımız ülkelere gitti ve oralara sevgi tohumları saçtılar. O sevgiler çiçek oldu buket buket, renk renk. Anadolu’ da karşımıza çıktılar şimdi. Onlar dil elçilerimizdir. Kültür milliyetçileridir. Millet olarak çok şey borçluyuz o çiçeklere.

Bu organizasyon, Türkçe’nin daha yaygın ve daha doğru olarak kullanılmasını amaçlamaktadır.

Türkçe Olimpiyatlarının düzenlenmesinde söz sahibi olan muhterem, açılış için gönderdiği mesajda:”TÜRKÇE’Yİ GÜZEL KULLANMAMAK MİLLİ GÜNAHTIR” diye buyurmuşlardır. Bu mesaj O’nun Türkçe üzerinde ne kadar hassas olduğunu göstermektedir. En önemli milliyetçilik budur. Milliyetçilik denildiği zaman ilk akla gelen siyasi ve coğrafi milliyetçiliktir. Hâlbuki bunun önünde kültür milliyetçiliği vardır.

Bakıldığı zaman Türkiye’de en önemli milliyetçi kuruluş, Milliyetçi Haraket Partisi olarak görünüyor. Ama bu siyasi milliyetçiliktir. Hâlbuki modern devletleri oluşturan “kültür milliyetçiliği”dir. Bu unsur milliyetçiliğin ana damarıdır. Kültür milliyetçiliğinin temelinde yatan dildir. Dil, bir milletin tüm manevi değerlerini geçmişten geleceğe aktararak toplum bağlarını güçlendirir, toplumu bir arada tutar. Milletleri millet yapan unsurlardan biri ve önemlisi dildir. İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, hatta İspanya’yı büyük yapan dilleridir.

Bize gelince:

Maalesef Türkçe konuşup yazdığını iddia edenlerin kahir ekseriyeti Türkçe’yi yanlış kullanmaktadırlar. Bunun sonucunda da karşımıza yanlış ve komik laflar çıkıyor. Usta bir köşe yazarı bir başka yazarın şöyle bir yazı başlığını tespit etmiş:”Bir Bebek Kedi Elinizde Öldü mü Hiç?” Başlığı ve devamını okudum. Bebek kedi. Bu köşe yazarı Türkçe’mize yeni ama yanlış bir söz dizisi ilave etmek istemiş. Bebek insan yavrusuna denir. Kedi ve köpek yavrusuna enik denir. Bu yazı başlığı” Bir Kedi yavrusu Elinize Öldü mü Hiç? Şeklinde olsaydı daha doğru daha güzel olurdu. “Klonlanmış Koyun Doğum Yaptı” diyen bir spikere ne demeli? Doğum yapmak insana mahsustur. Koyunlar kuzular, inekler buzağılar, atlar ve eşekler kulunlar, kediler ve köpekler enikler.

 

Ey köşe yazarları, senaristler,sunucular, spikerler, sanatçılar, ünlüler, meşhurlar…

Bu insanlar sizi dinliyor. Sizi izliyor, sizin eserlerinizi okuyor, sizden öğreniyor, sizi örnek alıyorlar.

Böylece yanlışlar çığ gibi büyüyor, hatta topluma mal oluyor. Toplumu yanlışa yönlendirmeyin. Türkçemizi zenginleştirin, kısırlaştırmayın. Senaryonuzu hazırlarken, köşe yazılarınızı yazarken, haber programınızı yaparken lütfen güzel Türkçemizi doğru kullanmaya özen gösterin. En büyük milliyetçilik budur.

 

Emirhan ÖZDEMİR

29.06.2011