DOLAR 35,1981
EURO 36,7471
ALTIN 2968,734
BIST 9724,5
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum °C

Akbayır Köyü

16.11.2008
3.031
A+
A-

Akbayır Köyü Olur’a 9 km uzaklıkta olup; eski adı Kah dır.

Orman kenarı köyü olup, toplam işlenebilir arazisi 900 Da’dır. Halk tarım, hayvancılık ve orman istihsali yaparak geçimini temin etmektedir. Ekilebilir arazisi % 85 susuz olup, nadas uygulaması yapılmaktadır. 250 Büyük baş, 40 Küçük baş hayvan varlığına sahiptir. Genellikle; arpa, buğday ve çayır-mera bitkilerinden korunga ekimi yapılmaktadır. Kaliteli bal üretimi de yapılmaktadır. Diğer köylerle yol bağlantısı bulunmamaktadır. Müstakil köye ait servisi bulunmamaktadır. Elektrik, telefon şebekesi vardır. İçme suyu köy çeşmesinden sağlanmaktadır.

Orman kenarı olduğu ve rakımı 1600 olduğu için yaylası yoktur. Akbayır Köyü sınırlarındaki orman alanı içerisinde Lop lop, Aveliküt ve Tıkkalıkdüzü Mevkilerinde soğuk içme suları olan orman içi dinlenme ve mesire yerleri mevcuttur. Ulaşmak için 11-12 km stabilize yolda, özel araçla gidilebilir. İlkbahar ve yaz mevsiminde ulaşım kışa oranla daha rahattır.

Akdağ Yangın Kulesine çıkıldığı zaman İlçenin %70’i, Artvin’in Yusufeli, Oltu ve Şenkaya İlçelerine bağlı köy ve ormanlık alanlarının görülmektedir. Yangın kulesinin rakımı 2200’ü geçmektedir. Akbayır Köyü orman kenarı köyü olması nedeniyle binalar genellikle ahşap olup çatıları sac kaplamadır. 1976 Yılından itibaren Bursa başta olmak üzere Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlere göç yaşanmıştır. Yaz mevsiminde geçici mevsimlik geri dönüş yaşanmaktadır.