KPSS Öncesi Tavsiyeler
1- Tarih sorularının ağırlıklı kısmını inkılâp tarihi soruları oluşturmaktadır. Önceki yıllarda sorulan KPSS tarih soruları dikkate alındığında inkılâp tarihinden yirmi iki, medeniyet tarihinden sekiz adet soru sorulması beklenmektedir.
2- Adayların, tarih sorularında özellikle öncüllü soru tarzlarında hata yaptıkları görülmektedir. Bu sorular cevaplanırken eleme metodu kullanılmalıdır. Eleme metodu ile sonuç alınamazsa soru cevaplanmadan geçilmeli ve daha sonra aynı soruya tekrar dönülmelidir.
3- Adayların hataya düştükleri diğer bir nokta ise; daha net daha doğru ve daha etkili soru köküyle sorulan sorulardır. Bu tür sorularda Türkçedeki dolaylı ve doğrudan anlatım kuralı dikkate alınarak soruya yaklaşılmalı ve sonuca gitme yolu denenmelidir.
4- Soruyu okuduktan sonra yanıtlamadan sorulan ayrıntı zihinde canlandırılıp gerekli bağlantılar kurulduktan sonra cevap verilmelidir.
5- Kronolojik olarak cevaplanması istenen sorularda net bilgiye ihtiyaç olduğu için tereddüt edilen durumda tarihin ünite, konu, alt başlık ve detay sıralaması kuralı dikkate alınarak soruya yaklaşılmalıdır.
6- KPSS içeriği ve sorularla ilgili analizler incelendiğinde adayların en çok medeniyet tarihi sorularında zorlandıkları görülmektedir. Bu durum medeniyet tarihi sorularının değerini artırmakta olup bu soruların adaylara avantaj ya da dezavantaj olarak yansımasına sebep olmaktadır.
Bu sorularda yorum gücünü kullanabilmek zor olduğu için itilaflı durumlarda soru kesinlikle boş bırakılmalıdır.
7- Çok kolay gibi görünen sorularda bir püf noktası olabileceği kesinlikle unutulmamalı ve soru tekrar okunmalıdır.
8- Olumsuz ya da olumlu soru köküyle sorulan sorularda dikkatli olup iki olumsuz ifadeden olumlu yanıt istenildiği unutulmamalıdır.
9- Tarih sorularıyla ilgili olarak adayların ders içeriği ile ilgili bilgiyi bilip bu bilgiyi yorumlaması istenmektedir. Özellikle inkılâp tarihi sorularına bu mantıkla yaklaşılmalıdır.