DOLAR 35,6517
EURO 37,124
ALTIN 3150,077
BIST 9999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum °C

KPSS Öncesi Tavsiyeler

10.11.2008
788
A+
A-
Aşağıda belirteceğimiz hassas noktalara dikkat edilmesi durumunda pozitif yönde bir katkı sağlanacaktır:

1- Tarih sorularının ağırlıklı kısmını inkılâp tarihi soruları oluşturmaktadır. Önceki yıllarda sorulan KPSS tarih soruları dikkate alındığında inkılâp tarihinden yirmi iki, medeniyet tarihinden sekiz adet soru sorulması beklenmektedir.

2- Adayların, tarih sorularında özellikle öncüllü soru tarzlarında hata yaptıkları görülmektedir. Bu sorular cevaplanırken eleme metodu kullanılmalıdır. Eleme metodu ile sonuç alınamazsa soru cevaplanmadan geçilmeli ve daha sonra aynı soruya tekrar dönülmelidir.

3- Adayların hataya düştükleri diğer bir nokta ise; daha net daha doğru ve daha etkili soru köküyle sorulan sorulardır. Bu tür sorularda Türkçedeki dolaylı ve doğrudan anlatım kuralı dikkate alınarak soruya yaklaşılmalı ve sonuca gitme yolu denenmelidir.

4- Soruyu okuduktan sonra yanıtlamadan sorulan ayrıntı zihinde canlandırılıp gerekli bağlantılar kurulduktan sonra cevap verilmelidir.

5- Kronolojik olarak cevaplanması istenen sorularda net bilgiye ihtiyaç olduğu için tereddüt edilen durumda tarihin ünite, konu, alt başlık ve detay sıralaması kuralı dikkate alınarak soruya yaklaşılmalıdır.

6- KPSS içeriği ve sorularla ilgili analizler incelendiğinde adayların en çok medeniyet tarihi sorularında zorlandıkları görülmektedir. Bu durum medeniyet tarihi sorularının değerini artırmakta olup bu soruların adaylara avantaj ya da dezavantaj olarak yansımasına sebep olmaktadır.
Bu sorularda yorum gücünü kullanabilmek zor olduğu için itilaflı durumlarda soru kesinlikle boş bırakılmalıdır.

7- Çok kolay gibi görünen sorularda bir püf noktası olabileceği kesinlikle unutulmamalı ve soru tekrar okunmalıdır.

8- Olumsuz ya da olumlu soru köküyle sorulan sorularda dikkatli olup iki olumsuz ifadeden olumlu yanıt istenildiği unutulmamalıdır.

9- Tarih sorularıyla ilgili olarak adayların ders içeriği ile ilgili bilgiyi bilip bu bilgiyi yorumlaması istenmektedir. Özellikle inkılâp tarihi sorularına bu mantıkla yaklaşılmalıdır.

 
Yasin KORKUT // Olurluyuz.Com – Bursa