Kocakarı Taşı – Kocakarı Efsanesi
Olur da Aspires düzlügünün yani başındaki kayalığa “Koca karinin taşı” denir. Uzaktan bakıldığında kayalığın üstünde ki bir tas uzaktan bakildiginda ihtiyar bir kadini andirmaktadir. Cografi sartlarin sekillendirdigi bu tas parçasina ”Kocakari” denir ve hakkinda su efsane anlatilir.
Kocakari 300-400 keçiden olusan bir sürüye sahiptir. Kisi kislakta , Yazida yaylakta geçirmektedir.O yil ilk bahar erken gelmis ,agaçlar çiçek açmis, dag tas dahi yesermis . Kocakarinin keçileri hep ikiz dogurmus mahsulü çok olmus . Bu iyi havalara aldana kocakari mart ayinda yaylaya çikmis . Yaylada mahsulü iki katina çikmis . Bundan keyif duyan kocakari ;
“Mart götüne parmagim
Hopur Hopur oynar oglagim
El kalinligi gelir kaymagim” demis oynamaya baslamis. Ancak hava kosullari birden bire degismis ve bir firtina ,bir tipi bastirmis. Yaylaya yeniden kar yagmis . Fakat yayladan inme karari kocakariyi vahim sonundan kurtaramamis . Yolda sürüsü ile birlikte donarak tas kesilmis.
Halk Kocakarinin sununu hazirlayan bu firtinaya “kocakari firtinasi “ demektedir. her seyin bir zamani oldugunu ve insanin hangi durumda olursa olsun sükretmesini bilmesi gerektigi , ibret verici bu efsane ile dile getirilmistir.