Kaybolan Köy – Durmuş KILIÇ
Birçok bilim adamına göre, 21.yüz yıl bütün dünyada köy hayatının kaybolduğu yüzyıl olacağı yönündedir. Belki 20. yıla kadar gelişmiş toplumlarda da varlığını sürdüren köy hayatı git gide değişime uğramaktadır. Dünya günümüzde yirmi milyonu aşan kent hayatına doğru bir gelişim ve dönüşüm süreci geçirdiği gözlenmektedir. Bu durum bize coğrafi bakış açımızın da değişeceğini göstermektedir. Bütün dünyada adeta kentler fışkırmaktadır. Bunun olumlu ve olumsuz birçok yanları elbette vardır.
Köy hayatı ise bu durum karşısında yirminci yüzyılın ikinci çeyreğinden itibaren kent hayatının da etkisiyle süratle değişime uğramaktadır. Kent hayatının ürettiği elektrik, makine, elektrikli ev aletleri, ev yapım malzemeleri ile köy hayat şekli değişime uğramaktadır. Günümüz Türkiye’sinin yüzde sekseni kent hayatında, yüzde yirmisi ise köy hayatında yaşamaktadır. Bu istatistikî durum çok iddialı gibi gözükse de göstermektedir ki, köy hayatı kaybolmaya başlamıştır. Köy hayatındaki sosyal ilişkiler incelendiğinde bu durumu doğrular gözükmektedir. Kent hayatının menfaat ilişkileri artık köy hayatında da görülmektedir. Köyde artık kimse kimseye ücret ödemeden bir iş yaptıramaz durumdadır. Köy hayatını kaybolan değerlerine bunun gibi çokça örnekler verilebilir.
Yeni bir dünya düzeni kurulurken kent hayatının öne çıktığı, köy hayatının kaybolduğu veya şekil değiştirdiği bir dünyaya geçiş yaptığımız görülmektedir. Kırdan, köyden kente doğru inişle sosyal değerler değişmektedir. Misafirperverlik, imecelik, harman yeri, çeşme başı, temiz hava vb. kavramlar yerine menfaat, bireycilik, kalabalık guruplar, zorunlu işbölümü ve işbirliği, küreselleşme, çevre kirliliği vb. kavramları öne çıkmaktadır.
Kaybolan değer olarak köy hayatı bizim için henüz tükenmemiş bir olgu olarak gözükse de, on veya yirmi yıl içinde ortaya çıkacakmış gibi gösterilebilir. Doğu toplumlarından batı toplumlarına doğru gidildikçe şehirleşen köyler daha fazla görülmektedir. Avrupa devletlerinde görülen şehirleşen köyler bizin toplumsal hayatımızda da ortaya çıkmaya başlamıştır.
—Köy hayat biçiminin doğallığının kaybolmaması mümkün mü?
—Köylerin kaybolmaması mümkün mü? Bunu engellemek mümkün mü?
Soruların cevaplarını bulmak oldukça zor gözüküyor. Ama eğitim seviyemizin arttığı, bilinçli bir toplumsal düzenin kurulduğu bir toplumda, köy hayatının olumlu değerlerini yaşatabilmek bir ütopya mı acaba?
Tertemiz bir havayı soluyan, sevgi dolu, menfaat ilişkilerinden uzak, sağlıklı köy hayatı yaşamak dileğiyle…
Kaynak: atlikoyu.net