Hapishaneden Mezbahaya…
Bir yerleşim biriminde işlenen suç oranı, o yerleşim merkezinin nüfusu, eğitim ve gelir seviyesi ile yakından ilgilidir. İnsanların çocukluk dönemlerinden itibaren, ilk eğitimlerini aldıkları aile ortamından başlamak üzere bedenlerini ve ruhlarını doğru besleyememelerinin doğal bir sonucu olarak suç işlemeye eğilimleri olur. Hiçbir insan dünyaya suçlu ya da potansiyel suçlu olarak gelmez. Ancak yaşadığı olumsuz şartlar ya da alması gereken toplumsal eğitimin eksikliği, onu suç işlemeye iter. Bu noktada suç, bireysel olduğu kadar toplumsaldır. Aile sevgisi ve terbiyesinden mahrum bireyler, geleceğin potansiyel suçluları olarak toplumda yaşarlar.
Erzurum’un en az nüfusa sahip ilçesi olan Olur’da, aynı apartmanda oturanların birbirlerini tanımadığı büyük kentlerdekinin aksine suç oranı oldukça düşüktür. Bunda, kent yaşamına uzak olmanın sonucu olarak, insanların birbirini yakından tanıması, herkesin birbirinden haberdar olması, ayıplama, kınama gibi sosyal baskı unsurlarının aktif olarak yaşamasının yanı sıra, dünyaya geldikleri andan itibaren çocuklarına sevgi dolu bir eğitim vermeyi amaç edinen ebeveynlerin de rolü yadsınamaz. İlçemizdeki bu düşük suç oranı, 1980’li yıllara kadar açık olan Olur Hapishanesi’nin, âtıl vaziyette beklemesine sebep olur. Bunun üzerine hapishane binası, Olur Belediyesi tarafından tadilatı yaparak mezbaha haline getirilir.
Belediye Başkanımız Rüstem POLAT’ın yapmış olduğu açıklamalara göre; bireysel hayvan kesimlerinin yasaklanması ile birlikte mezbahaya dönüştürülen ve bugün Olur Mezbahası olarak bilinen bu bina, hayvan kesimlerinin veteriner kontrolünde ve daha sağlıklı şartlarda yapılmasını sağlayacak.