DOLAR 34,7402
EURO 36,5649
ALTIN 2954,957
BIST 9827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum °C

Belediye Başkan Adayları ve Kültür Politikaları

03.03.2009
737
A+
A-

Nizam IŞIK hocamızın; "Belediye Başkan Adayları ve Kültür Politikaları"  yazısı

Üniversite Kitabevinin başlattığı “adaylar kültür politikalarını anlatıyor” etkinliğinin ilk konuğu MHP Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan adayı Prof. Dr. Kamil AYDIN idi.

01.03.2009 Pazar günü saat 17.00’da Üniversite Kitabevinde (Kızılay İş Merkezi) heyecanlı bir dinleyici gurubu ile buluşan AYDIN, Belediye Başkanı seçilmesi durumunda takip edeceği kültür politikaları üzerine açıklamalarda bulundu; dinleyicilerin konu ile ilgili sorularını cevaplandırdı.

Biz bu yazıda kendimizden bir şey ilave etmeden sayın Aydın’ın konuşmasını birkaç alt başlık halinde özetleyeceğiz.

Kültür Merkezi yapılacak
Prof. Aydın, Erzurum’un kültürel anlamda ilk ve önemli sorununun şehrin ihtiyacına cevap verecek bir kültür merkezi yokluğu olduğunu belirtti. Aydın, kendilerinin kültür merkezini kuru bir bina olarak düşünmediklerini; yeşil alanları ile halkın gezinti, eğlence hatta spor yapma ihtiyacına cevap verecek büyük bir kültür-park ve içinde bir kültür merkezi projesi hazırladıklarını ifade etti.

Kültür merkezinde her türlü kültürel faaliyetin gerçekleştirilmesine elverişli çok sayıda salonların bulunacağını, TÜYAP benzeri kitap fuarlarının açılacağını, hatta kitapçıların kitap reyonlarına yer verileceğini söyleyen Aydın, şehrin “seçilmiş kanaat önderi” olarak Erzurum’da kültürle ilgili her kuruluş ve dernekle işbirliği içinde olacaklarını, onların taleplerine duyarsız kalmayacaklarını belirtti.

Gençlerin özellikle çocukların, internet kafelerden kurtarılması gerektiğini, bunun için semtlerde kütüphane ve etüt merkezlerinin kurulabileceğini de söyleyen Aydın, halkı ve özellikle gençleri bu kültür merkezlerine çekebilmek içinde topyekûn bir eğitim hamlesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Eğitim-öğretim çökmüştür
Yakın zamanlara kadar Anadolu’nun önde gelen kültür ve eğitim şehri olan Erzurum’da kültür hayatının çöktüğünü, eğitim alanında ise, bugün gerek ÖSS, gerek SBS gibi merkezi sınavlarda ortaya çıkan başarısız tablonun kendilerini oldukça üzdüğünü belirten Aydın, konunun bütün paydaşları ile ortak bir akıl oluşturup gereğini yaparak bu tabloyu değiştirmek zorunda olduklarının bilinciyle hareket edeceklerini belirtti.

Erzurum’un değerlerine sahip çıkacağız
Abdurrahman Gazi, İbrahim Hakkı, Avlarlı Efe gibi sayısız manevi mimarlara, Hüseyin Avni Ulaş, Rıfkı Salim Burçak gibi siyasi değerlere, Emrah, Sümmani, Reyhani gibi sanatkârlara sahip olduğumuza ancak bu sayısız değerlerin hiçbirini marka haline getiremediğimize dikkat çeken Aydın, tanınmış bu değerler adına Türkiye’de hatta dünyada kabul gören törenler, sempozyumlar, konferanslar düzenleyeceklerini, bu tür faaliyetler gerçekleştirmek isteyen kuruluş ve derneklere de yardımcı olacaklarını vurguladı. Aydın bu hususta Mevlana’yı anma ve şeb-i arus törenlerini örnek gösterdi.

Tek kalemde turizm olmaz
Erzurum’un bir turizm kenti olarak düşünüldüğünü ancak çok yanlış olarak yalnızca kış turizminin esas alındığını, tek kalemlik bir turizm anlayışının bizi, turizmde beklenen hedefe ulaştırmayacağını, bu anlamda inanç turizmi, kültür turizmi, doğa ve termal turizm gibi imkanlara sahip olan şehrimizin çok ihmal edildiğini ifade eden Prof. Aydın, mesela Abdurrahman Gazi türbesinin çok turist çekme potansiyeline karşın buranın tanıtımı için hiçbir şey yapılmamış olduğuna, türbe ve civarının gelen turistlerin her türlü ihtiyacına cevap verecek şekilde yeniden düzenlenmesine acil ihtiyaç bulunduğuna da dikkat çekti.

Tarihi doku yaşatılacak
İlhanlı-Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait mimari dairelerin korunup günyüzüne çıkarılacağını, bu medeniyet dairelerinin orijinal özelliklerini bozan uygulamaların kaldırılacağını, bu eserlerin bulunduğu mekânların çevreleri ile birlikte aslına uygun yaşatılacağını belirten Aydın, mesela Osmanlı mimarisinin şehrimizdeki seçkin örneği Lalapaşa Camiinin yanı başına yapılan granit kaplama çeşmenin orada mevcut mimari yapıya hiç uygun olmadığını, aynı civarda 50 yıllık sağlıklı ağaçların kesilerek yerlerine yapay ağaçlar dikmenin de dünyanın hiçbir yerinde hoş karşılanmayacak tuhaf bir uygulama olduğunu söyledi.

Projelerimiz hazır
Dinleyici sorularına da cevap veren Aydın, kültürel alandaki eksiklikleri tesbit ile yetinmediklerini bu eksikliklerle ilgili projelerinin hazır olduğunu, şehrin her probleminin çözümünde şehrin dinamiklerini ve özellikle üniversiteyi harekete geçireceklerini ve bu çevrelerden katkı alacaklarını da vurgulayarak temel ilkelerinin ortak akılla çözümler getirmek olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.

Programın sonunda söz alan Üniversite Kitabevi yöneticisi Mahmut Balcı da Kamil Aydın’ın konuşmasında Erzurum meselelerine ve bu arada kültürel meselelerine hakim bir karakter ortaya koyduğunu, kendisini Büyükşehir Belediye Başkanlığına hazır bulduğunu ve şehremini olacağına inandığını belirtti.

Biz de Erzurum kültürü üzerine önemli tesbitler ve çözüm önerileri ortaya koyan sayın Aydın’a başarılar diliyoruz.