Ayvalı Barajı İnşaatı Yöre Köylüsünün Ekmek Kapısı Oldu
Çoruh Nehri’nin kolu olan Oltu Çayı üzerinde yapımına iki yıl önce başlanan Ayvalı Barajı, arazileri istimlak olan köylülere ekmek kapısı oldu.
Erzurum’un Oltu İlçesi’ne 25 kilometre uzaklıktaki Ayvalı köyü yakınında yaptırılan baraj inşaatında çalışan 700 kişiden 600’ü yöre halkından seçildi. Engellilere de istihdam sağlanan baraj için yöredeki minibüs ve ticari araçlar kiralanarak servis olarak kullanılmaya başlandı. Böylece bölgedeki istihdamda yüzde 90’a varan bir oranda artış oldu.
Özdoğan Anonim Şirketi İdari İşler Müdürü Mehmet Ali Ergün, çalışan sayısını bin 100’e kadar çıkaracaklarını, bu kişileri yine yöre halkından seçeceklerini söyledi. Barajın bölge halkı için iyi bir iş imkanı olduğunu vurgulayan Ergün, baraj yapımı sayesinde insanların ekonomilerinin düzeldiğini belirtti.
Kalite Kontrol Sorumlusu ve Proje Müdür Yardımcısı Sedat Eren, silindirle sıkıştırılmış beton teknolojisi kullandıkları Ayvalı Barajı’nın, bu teknolojiyle yapılan dünyanın en büyük 4’üncü barajı olduğunu kaydetti. Sedat Eren, “Gövdesi betonla doldurulmuş, bünyesinde çimento ve ana hammaddesi kırma taş olan bir teknolojiyle beton üretiliyor. Üretilen beton iş makineleriyle serilip, sıkıştırılıyor. Buna benzer bir baraj, Türkiye’de çeşitli yerlerde yapıldı ancak buradaki en büyüğü. Barajın elektrik üretiminin yanı sıra su tutma, enerji üretme, sulama gibi temel amaçları var” diye konuştu.
Yaklaşık 2 yıldır baraj inşaatında çalıştığını anlatan 45 yaşındaki Gürkan Sağdıç, “Yüzlerce köylü barajdan ekmek yiyor. Sigortamız yatıyor. İşimiz olduğu için evimizde de huzurumuz var” dedi.