DOLAR 35,1981
EURO 36,7471
ALTIN 2968,734
BIST 9724,5
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum °C

Ağaç Kesimiyle İlgili Küçükler´den Açıklama

09.11.2008
870
A+
A-

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin, tarihi Lala Paşa Cami’nin etrafında yaptığı çevre düzenlemesinin “çevre katliamı” olarak gösterilmesinin abesle iştigal olduğunu ifade eden Başkan Ahmet Küçükler: “Biz bir tarihi, gün yüzüne çıkarmanın mücadelesini veriyoruz.” dedi.

Erzurum’daki birçok tarihi eserin etrafının ya ağaçlarla ya da gecekondu türü işyeri veya evlerle çevrildiğini ve tarihi mekânların adeta bu çirkin görüntü ortasında kaybolduğunu hatırlatan Başkan Küçükler, tarihi Kale, Çifte Minareli Medrese ve Vani Efendi Cami etrafında yaptıkları düzenlemeleri hatırlattı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin yeşil alanlar oluşturma adına arsa satın alarak Erzurum belediyecilik tarihinde bir ilki gerçekleştirdiklerini kaydeden Başkan Küçükler, yine Yıldızkent- Yenişehir arasında Doğu’nun en büyük parkını oluşturduklarını hatırlattı. Başkan bunlara ilave olarak şunları söyledi:

“Tarihi eserlerimizin gün yüzüne çıkarılması konusunda yaptığımız çalışmamızı ve hassasiyetimizi herkes biliyor. Siyasi çıkar uğruna tarihi kalenin etrafı açılamıyordu, biz açtık. Çifte Minareli Medrese etrafındaki mezbelelikleri yıktık. Yine tarihi Vani Efendi Caminin etrafını gecekondulardan temizledik. Lala Paşa Cami önemli bir eser ve bu eserin de gün yüzüne çıkması gerektiğine inanıyoruz. Biz caminin etrafını açmak için 6 ağaç kesimi yaptık. Yine aynı bölgede bulunan çam ağacına dokunmadık. Kestiğimiz ağaçların bir bölümü çürümeye yüz tutmuştu. Ayrıca orada kestiğimiz ağaçlar akasya, kayın, akçaağaç ve kavaktır. Burada kökü ile tarihi varlığımıza zarar vermeyen bodur ağaçlarla yeniden düzenleme yapacağız. Yeşil alan için arsa satın alan belediyenin çevre katliamı yaptığı şeklindeki iddialar abesle iştigaldir.”

Uzmanlar ne diyor?

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Muharrem Güleryüz, tarihi eserler etrafının ağaçlandırılmasında titiz davranılması gerektiğinin altını çizdi. Ağaçlandırma yapılması halinde, ağaçların tarihi eserin en az 10 metre uzağına dikilmesi gerektiğini vurgulayan Prof.Dr. Güleryüz, şunları söyledi:
Ağaçların kökleri belli bir zaman sonra tarihi varlıklara zarar vermeye başlıyor. Bunun için tarihi eserlerin etrafına dikilecek ağaçların en az 10 metre mesafeden dikilmesi gerekir. Bu açıdan bakarsak Yakutiye Medresesi binası da ağaçların köklerinin tehlikesi altındadır.” dedi.