DOLAR 34,4819
EURO 36,3916
ALTIN 2956,289
BIST 9293,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum °C

Kırtlama Çay

30.11.2008
1.063
A+
A-

Bilindiği üzere ülkemizde ve dünyanın bir çok ülkesinde çay yaygın olarak tüketilmektedir. Her ne kadar Çinlilerin bulduğu söylensede en büyük çay tiryakileri ülkemizde bulunmaktadır. Gelelim Erzurum’ a. Erzurum’ da çayın yeri bir başkadır. Erzurum’ a yolunuz düşerde tanıdık veya tanımadık birine misafir olursanız size çay içirmeden göndermez. Ancak şunu hatırlatmakta fayda var, eğer çay kaşığı gelmezse paniğe kapılmayın. Çünkü Erzurumlular çayı ”Kırtlama Şeker” adını verdikleri, küp şekere benzeyen ama oldukça sert olan bir şeker ile beraber içerler.

Şayet ”Kırtlama Şeker” ile çay içmeyi bilmiyorsanız iki yöntem var. Birincisi ”Kırtlama Şekeri” çaya karıştırıp dakikalarca erimesini beklersiniz ki bu sürede çayınız soğuyacağından bu pekde tavsiye edilen bir yöntem değildir. İkinci yöntem ise ”Kırtlama Şeker” ile çay içmeyi bir an önce öğrenmelisiniz. Erzurum’a gittiğimde önceleri biraz zor gelsede Ankara’ya döndüğümde çayı ”Kırtlama Şeker” ile içmeye başladım. İnanın çok daha güzel bir tat kazanıyor çay.

Erzurum’a yolunuz düşerse cağ kebap yedikten sonra tadacağınız ikinci şey mutlaka ”Kırtlama Şekerle” içeceğiniz çay olmalıdır. Eğer ”Kırtlama Şekerle” çay içerken koyu bir sohbetin ortasında iseniz ikinci demliğin (çayniğin) bittiğinin farkına bile varmazsınız. Daha sonra üçüncü demlik ocağa koyulur ve doyum noktasına ulaştığınızı düşündüğünüz anda ”Cırıldım Çayı” ikram edilir size. ”Cırıldım Çayını” içmemek ev sahibine karşı büyük bir hakaret anlamına geleceğinden size ikram edilen bu son bardağıda bitirmelisiniz. Son bardaktaki çayı da içtikten sonra çay bardağını çay tabağının üzerinde yan yatmış vaziyette bırakmalısınız. Bizden size tavsiye bunu mutlaka yapın yoksa gözlerinizi hastanede açabilirsiniz 🙂

Son olarak ”Kırtlama Şeker” ile çay içmek ve bunun tadını çıkarmak istiyorsanız mutlaka ince belli çay bardağı kullanın. Çünkü kupa ve fincan türü bardaklarla içtiğinizde tat alamazsınız.