Karnavas Bezi Projesini Yöneten Arkadaşlarıma Önerimdir
Bu yazımda, geleceğe projeksiyon tutmak istedim. Görevde, olduğum süre içinde devlet imkânlarını nasıl kullandığımla ilgilidir. O gün, belli miktarlarda paralar kullandık. Kullandığımız paraların heba olması, devlete ve millete ziyandır. Manevi bir sorumluluğu vardır; çünkü beytul maldır. Projenin atıl kalması, beni son derecede manevi olarak rahatsız ediyordu. Üretime tekrar kazandırılmasından son derece memnun ve müteşekkir kaldım. Projenin emin ellerde olmasından, vicdanen mutluluk duyuyorum. Olur, için her şey güzel olacak. Allah’a şükürler olsun atığımız tohumumuz yeşerdi. Projeye sahip çıkan herkesi tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyorum.
1- MEM. Sitesindeki görsellerinizde, başörtüsünü pamuklu olarak dokuyorsunuz, yünlü olarakta dokuması vardır buna ilaveten ipekli de dokuna bilir.
2- Cecimlere gelince; baklava dilimi ve çengelli dokuyorsunuz. Kaplama tabir edilen motifleri de , Yıdızkaya,Şalpazarı tarafında dokunuyor..Gördüğüm kadarıyla işe çok ciddi başlamışsınız, sizler tebrik ediyor ve canı gönülden kutluyorum.Olur’da dokuma sadece Ormanağzı’na ait değildir .Sahada ciddi tarama yapıldığında çok verimli donelere ulaşa bilirsiniz .Şu köyler ciddi bir şekilde taranmalı. Yıdızkaya, Şalpazarı. Çataksu, Kekikli. Eğlek, Süngübayır ve Ilıkaynak köylerinde daha ayrı motiflerin var olduğunu biliyorum.
3-Bir önerimde şu yönde olacak, arşivimde köylerde çektiğim cecim, kilim ve halı fotoğrafları var. Bu görselleri gördüğünüzde bu işi yalnız Karnavas’la sınırlı olmadığını göreceksiniz. Projeyi Gerçekleştirirken detaylı bir tarama yapmadık. Karnavas başörtüsünden hareketle işe başladık. Ama sonradan festival için slayt hazırlamak için köylerde çektiğimiz fotoğraflarda, cecim dokumanın ve de başörtüsünün diğer köylerde dokuduğunu tespit ettik. Teşir salonun da kullandığımız yün başörtüsü Süngübayır’da dokunmuş. Sitede yayınlayacağım görselleri dikkatlice incelediğinizde farkı göreceksiniz. Benim önerim bu dokumanın ismini Olur, olarak değiştirerek; desen hangi köye aitse o köyün ismi verilsin. Anti parantez açarak bir bilgi aktarmam lazım; Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dokuma Bölümü Öğretim Üyesi rahmetli Tahsin Parlak Beyin Olur köylerinde halı. Kilim resimlerini kitap haline getirmişti. Üniversiteden de yararlanılabilir. (Aşağıda gördüğünüz görsellerin hiç birisi Ormanağzı, köyünde çekilmedi )
4- Üç boyutlu ürün kataloğu hazırlanarak internet üzerinden ve de hedef firmalar seçilerek tanıtma yapılmalı.
5- Buradan, gurbette ki Olur’lu ve Olur da bulunan hemşerilerime çağrımdır. Ellerinde bulunan atadan deden, kalma cecim, halı ve kilimlerin resimlerini, Olur, MEM. Adresine veya benim adresime gönderilmesi, projeye çok ciddi katkısı olacaktır. İlgilenen hemşerilerim çektikleri görsellere köy ve şahıs isimlerini yazsınlar. Çeşitliliğin artırılması projenin sürdürüle bilmesine çok katkı sağlayacaktır.
6-ŞİMDİ MARKA OLMA ZAMANI!.. İşi yürüten, yöneten değerli arkadaşlarıma naçizane tavsiyem, bezi marka haline getirmektir. Daha sonrası da farkındalık oluşturmak için devlet büyüklerinin, önemli devletlerin büyük elçiliklerinde ki ticaret ataşelerinin dikkatinin çekilmesi gerekir. Hedef kitleye, bir şekilde ulaşılarak, üretilen ürünlerden, hediyelikler göndererek beğenilerine sunarak, istek oluşturmak gerekir.
7- Öncelikle ürünün coğrafi işaret ve TSE’den onay alması gerekir. Projenin sürdürülebilir olması için, markalaşması günümüzde çok önemlidir. Birileri sizden alıp üretebilir. Marka tescilli olduğu zaman sizden izin alma mecburiyeti doğar.
Devlet adamları karşılıklı ziyaretlerinde kültüler değeri olan sanat eserlerini konuklarına hediye veriyorlar. Neden Karnavas bezi olmasın? Bu önerimi dikkate alarak bu yönde çalışma yürütülürse, talebin artacağını düşünüyorum. Talep arttıkça tezgâh ve dokuyan elemen sayısında paralel olarak artacaktır. Böylece ilçe ekonomisi kazanacaktır. ‘’Çalışmadan yorulmadan, üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar, önce onurlarını, sonra özgürlüklerini daha sonrada bağımsızlıklarını ve geleceğini kaybeder.’’ Gazi Mustafa Kemal Atatürk, çok güzel özetlemiş. Usanmadan yorulmadan çok çalışmak gerekir.
İnanıyorum ki görevde olan genç arkadaşlarım görevlerini hakkıyla yürüterek başarıya ulaşacaklardır. Allah yar ve yardımcıları olsun. Önerilerimi sizler de mutlaka düşünmüşsünüzdür. Bu önerilerimi, bir Olur sevdalısı olarak kabul edin lütfen. Çünkü Olur, insanı ve coğrafyası ile çok nadide yurt köşelerinden biridir. Mutlaka keşfedilmeli ve tanınmalıdır. Çünkü Horasan Babanın. Sarı Babanın, Karaca oğlanın, yurdudur. Dahası özbe öz Türk yurdudur.
Allah yar ve yardımcınız olsun, kalın sağlıcakla.
Eski Halk Eğitim Merkezi Müdürü // Kazım ÖZKAN