DOLAR 35,7548
EURO 37,3213
ALTIN 3177,748
BIST 10121,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum °C

Ormanağzı Köyü

16.11.2008
2.056
A+
A-

Ormanağzı Köyü Olur’a 17 km uzaklıkta olup; eski adı Karnavas dır.

Oltu Çayı vadisinde kurulmuştur. İlçemizin en büyük köylerinden birisidir. İlçe genelinde yurt dışına ilk işçi gönderen köylerdendir. Halen yurt dışında en fazla nüfusu bulunan köydür. Bu nedenle ekonomik açıdan İlçenin en iyi köylerinden birisidir. Bu ekonomik durumu nedeniyle binalarının büyük çoğunluğu betonarme ve teşkilatlı olarak yapılmıştır. Asıl köy, “Yukarı Köy” denilen kısımda kurulmuş olmasına rağmen halkı, Oltu Çayı kenarından geçen Erzurum-Artvin karayolu nedeniyle Bağlar, Çukur Bağlar, Yenibağ, Cevizlik, Buzluca Mahallelerine yoğun yerleşke kurmuşlardır. Köyün, Sırtlar, Küçük Vank, Yağıştab, Mukav gibi mezraları da bulunmaktadır. Oldukça büyük ve dağınık yerleşim yerlerine sahiptir.

Köy içerisinde bir adet kale mevcuttur. Köy içme suyu şebekelidir. Köyde el sanatları açısından Karnavas Cecimi ve yörede başörtü dokumacılığı yapılmaktadır. Rakımı düşük olduğu için köyde her türlü ziraat yapılmaktadır. Genellikle meyvecilik ve sebzecilik ön planda olmak üzere; buğday, yonca ekimi yapılmaktadır. Ekilebilir arazisi 7300 dekardır. Yörede 750 Büyükbaş, 800 küçükbaş hayvan mevcuttur. 300 Adet fenni arı kovanı bulunur.

Bölgede kayısı çeşidi olarak ABUL adıyla bilinen kayısıdan kurutmalık kayısı yetiştirilmektedir. Bu kayısı çeşidi lezzet ve aroma olarak Malatya kayısısından daha da kalitelidir. Erzurum Bölgesinde Karnavas Pekmezi adı ile bilinen dut pekmezinin yapımı zahmetli olmasına rağmen, ağızda bıraktığı tat baldan daha tatlı olduğu için halk, yapımından vazgeçmemektedir. Dut pekmezi kansızlık ve mide hastalıklarına iyi geldiği için yöre halkı tarafından çok iyi bilinmektedir ve pazarlamada sıkıntı çekmeyen dut pekmezine her yöreden talep vardır. İlçemiz Artvin İli ile sınırdaş olması nedeniyle Artvin’in Yusufeli İlçesi’nden esinlenerek Şamatur Mezrasında 1997-1998-1999 yıllarında Boğa Güreşleri ve Yayla şenlikleri yapılmıştır. İlçenin en güzel mesire yerlerine sahip köylerdendir ( Şamatur Yaylası, Eski Yayla, Sülük Gölü vb. ).